Turizm Sektör Temsilcileri İle Toplantı Sonrası Basın Açıklaması

  •  Hükümet Rusya Krizinde Turizmcilerin Görüşlerini Alacak...
  •  Bakan Mahir Ünal: “Turizmde Yapısal Tedbirler Alacağız…”
  •  Bakan Ünal: “Önümüzdeki Ay Daha Kapsamlı Bir Toplantı Düzenleyeceğiz...” 

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya ile yaşanan kriz sürecinden turizm sektörünün en az şekilde etkilenmesi hatta bunun fırsata dönüştürülmesi için yapısal tedbirler almak zorunda olduklarını söyledi.
 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen, ‘Turizm Sektör Buluşmaları’ Antalya Akra Barut Otel’de, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve sektör temsilcilerinin katılımıyla başladı.
 Rusya krizi ile ilgili olarak turizmcilerin görüşlerini alacaklarını belirten Bakan Ünal, turizmcilerle bir Türkiye çalıştayı yapacaklarını dile getirdi. 

Süreçten Antalya’nın En Az Şekilde Etkilenmesini Sağlamak Devletimizin Görevidir

“Antalya ilimiz turizm için çok önemli. 4.5 milyon Rus turistin yüzde 75’i Antalya’yı tercih ediyor. Antalya’nın G-20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapmış olması Antalya’nın yıldızını daha da parlattı. Dolayısıyla Rusya Federasyonu ile yaşanan uçak krizinden en çok etkilenecek il Antalya’dır.

Öncelikle Antalya’nın dünya üzerinde oluşan bu parlak algısını hem sürdürülebilir kılmak hem de sektör temsilcilerinin son yaşanan olaydan en az şekilde etkilenmesini sağlamak devlet olarak bizim görevimiz. O yüzden Antalya’mızda sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum.”

Önümüzdeki Ay Bir Turizm Çalıştayı Düzenleyeceğiz

“Önümüzdeki ay içinde daha kapsamlı bir toplantı düzenleyeceğiz. Yaklaşık 2 günlük bir çalıştay olarak planlıyoruz. Sektörün bütün sorunlarının masaya yatırılacağı, sektörün bütün sorunlarının devlet tarafından önümüzdeki süreçte nasıl desteklenmesi gerektiği, yeni bir turizm strateji belgesinin hazırlanması gerekliliği ve bu konunda önümüzdeki 4 yıl yapılması gereken yasal düzenlemelerin hepsini konuşacağımız geniş bir toplantı yapacağız.”

Sektör ile Birlikte Yapısal Tedbirler Almalıyız 

“Rusya ile yaşanılan uçak krizi bir taraftan siyasal anlamda, diğer taraftan uluslararası anlamda her iki ülkeyi de etkiledi. Nihayetinde biz Türkiye olarak Suriye sınırına ilişkin daha öncesinden açıkladığımız angajman kuralları gereği 3 defa, Rusya Federasyonu tarafından Türk hava sahasının ihlali neticesinde ilgili makamlar gerektiği gibi uyarılmıştı. Artık dördüncü hava ihlalinden sonra -altını çiziyorum- milliyeti bilinmeyen bir uçak angajman kuralları gereği düşürüldü. Ondan sonraki süreci de beraber yaşadık. 

Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu süreçten, turizm sektörünün en az şekilde etkilenmesi ve hatta bunun bir fırsata dönüştürülmesi gerekliliği kanaatindeyiz. Bundan kastettiğim şudur: Biliyorsunuz her kriz kendi içinde birçok fırsatı barındırır. Biz turizm sektörü ile birlikte oturup, ‘Telafi edici tedbirler, yapısal tedbirler neler olabilir? Atılması gereken adımlar nelerdir?’ bunları etraflıca ele alıp, yapısal tedbirler almak zorundayız.” 

 Süreç Yönetiminde Turizmcilerle Birlikte Hareket Edeceğiz

 “Krizin olduğu gün saat 16.30’da Bakanlığı devraldıktan sonra Müsteşar Haluk Dursun ile görüşerek, ilgili müdürlüklerle görüşerek hemen bir kriz masası oluşturduk. Ondan sonraki süreçte sürecin doğru yönetilmesi için adımlar attık. Bakanlar Kurulu’na konuyu kapsamlı şekilde taşıdık. Daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda konuyu kapsamlı şekilde ele aldık. Bugün sizlerle bir arada, meseleye bakışınızı, önerilerinizi, bu sürecin nasıl yönetilmesine dönük bize sunacağınız teklifleri ele alacağız. Sizin teklifleri Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alarak değerlendireceğiz. İkinci adım olarak daha kapsamlı bir turizm çalıştayı yapmayı planlıyoruz.” 

Görüşmede Üç Başlık Öne Çıktı

 Yaklaşık 2,5 saat süren basına kapalı toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, görüşmenin 'tanıtım, pazarlama ve halkla ilişkiler', 'havayolu taşımacılığına ilişkin kolaylıklar ve imkanlar' ile 'turizm destinasyonlarının yönetimi ve mevzuat düzenlemeleri' başlıkları altında gerçekleştiğini dile getirdi.   

Yakıt Desteğinin Kapsamını Genişletmeye Çalışacağız

"25 Kasım gününden bugüne Bakanlık bünyesinde bir kriz masası üzerinden meseleyi çok yakın takip ediyoruz.

Konu Bakanlar Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alındı. Sadece turizm açısından hem enerji, hem gümrük ve ticaret, hem Tarım Bakanlığı bir çok alanda bu sürecin doğru şekilde yönetilmesi için hükümetimiz çalışma yaptı.
 
Biz de Bakanlık olarak kendi alanımızda bu süreçten en fazla etkilenen şehir olan turizmin başkenti Antalya’da sektör temsilcilerinin süreçten etkilenmemeleri yönünde yaptığımız çalışmalara ilişkin sektör temsilcileriyle bir araya geldik.
 
Tanıtım, pazarlama ve halkla ilişkilere ilişkin sorunlar, havalimanı taşımacılığına yönelik imkanlar ve kolaylıklar, turizm destinasyonlarının yönetimi ve mevzuat düzenlemeleri başlıklarında görüşmeler yaptık. Kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle fikir alışverişinde bulunduk.
 
Daha önce 2015 yılında sağlanan yakıt desteğinin devamına ilişkin açıklamamız olmuştu. Şimdi yakıt desteğinin kapsamının genişletilmesi yönünde bir çalışmamız olacak. 2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayacak şekilde.
 
Temsilcilerin hem destek hem öneriler, hem de talepleri oldu. Bu talepleri pazartesi Bakanlar Kurulu gündeminde ele alacağız. Ardından Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda görüşeceğiz. Öncelikle ve acil sektör temsilcilerinin bazı sorunları var. Onların çözünme ilişkin hızlı bir hareket içinde olacağız. O nedenle sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum."

Turizm Altyapımız Dünyada Örnek Gösteriliyor

"Bugün artık 35 milyar dolarlara yaklaşan turizm sektörünün hacmi bizim için kıymetlidir. 

Şu anda turizm alt yapımız adeta bütün dünyada örnek gösteriliyor. Turizm altyapımızı diğer ülkelerden incelemeye gelen, örnek almaya gelen birçok sektör temsilcisi var.
 O yüzden biz sektörün sorunlarını öncelikli olarak görüyoruz ve sektörün bu süreçten etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alacağız."

Sektörün Etkilenmemesi İçin Gerekenleri Yapacağız 

"Rusya Federasyonu pazarı ile ilgili olarak son 1.5 yıldan pazarda bir daralma vardı. Rusya’nın yaşadığı ekonomik sorunlar ve içe kapanma nedeniyle pazarda bir daralma söz konusuydu.
 
Sektörün bu alanda etkilenmemesi için gerekenleri yapacağız. Burada daha öncelikli olan sektöre ilişkin yapısal tedbirlerle ilgili -sadece Antalya değil- Türkiye geneli bir toplantı ile hem 2007 strateji vizyon belgesini yenilemek hem de yapısal tedbirleri konuşmak için tekrardan bir araya geleceğiz."